Svijet
0

Ministar upozorio da Grčkoj prijeti katastrofa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suočen s mogućnošću da zbog neslaganja nekih zastupnika vladajućega PASOK-a parlament odbije 28 milijarda eura težak paket mjera štednje i povećanja poreza, grčki ministar odbrane Panos Beglitis danas je upozorio da zemlji prijeti "katastrofa".

Grčka konzervativna opozicija odbila je poziv evropskih čelnika na nacionalno jedinstvo i tako prisilila premijera Georgea Papandreua da se osloni na svoju tanku parlamentarnu većinu za prihvatanje predviđenih mjera. Ne prođe li taj paket mjera, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond neće Grčkoj dati petu tranšu iz programa pomoći vrijednog ukupno 110 milijarda eura.

Atina treba 12 milijardi eura da bi idući mjesec platila račune, a neplaćanje bi potreslo već ionako uzdrmani svjetski finansijski sistem.

"Vjerujem da će (mjere štednje) proći. Ima nepovjerenja, ima zabrinutosti, ali iznad svega postoji stav o zajedničkoj odgovornosti među PASOKO-ovim zastupnicima", rekao je ministar obrane za grčki Skai TV.

"Glasanje protiv odvelo bi već sutra zemlju u velike poteškoće, bankrot i nemogućnost podmirivanja duga", rekao je i upozorio da bi i novi izbori koji bi nužno slijedili poraz u parlamentu bili "katastrofa" za Grčku.