Svijet
0

Grčka: Papandreou predložio novu vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki premijer George Papandreou jutros je, u nastojanju da dobije podršku za program mjera štednje, predložio novu vladu u kojoj su izvršene mnoge izmjene i koja treba da dobije podršku u parlamentu.

Premijer Papandreou je zamijenio ministra finansija Georgija Papaconstatinoua, koji je bio tvorac spornog programa štednje.

Novi ministar finansija bit će dosadašnji ministar odbrane Evangelos Venizelos, koji će istovremeno biti i zamjenik predsjednika vlade, dok će Papaconstantinou ostati u vladi, ali će voditi resor zaštite okoline, javile su agencije.

Novi ministar vanjskih poslova biće Stavros Lambrinidis, koji je dosad bio član Evropskog parlamenta s liste vladajućeg PASOK-a. Za ministra odbrane imenovan je Panos Beglitis.

Premijer Papandreu pokušava promjenama u vladi - koja se suočila s otporima iz opozicije, sindikata, a i vlastitih redova - osigurati podršku u parlamentu za svoj sporni program štednje, javio je BBC.

Vlada je predložila da se smanje plate, povećaju porezi, smanji broj zaposlenih i privatiziraju javne kompanije. Na taj način treba da se u ovoj godini uštedi više od šest milijardi eura, što je preduvjet da se dobije novi kredit od MMF i evropskih finansijskih institucija.

Predsjednik Grčke Karolos Papoulias pozvao je jučer naciju da u ovom delikatnom trenutku pokaže odgovornost kako bi se zemlja izvukla iz krize.

Opozicija oštro kritizira vladu i traži njenu ostavku i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Parlament bi trebalo početkom iduće sedmice da izglasa (ne)povjerenje vladi, poslije čega će se izjasniti i o mjerama štednje.

PASOK sada u parlamentu ima 155 od ukupno 330 poslanika, ali se do kraja ne mogu isključiti disidenti u njegovim redovima, koji bi se mogli izjasniti protiv nove vlade i programa štednje.