Sir Geoffrey Nice
0

"Milošević je bio lukav, ali ne i inteligentan"

Sarajevo-x.com
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
Sir Geoffrey Nice advokat koji je zastupao Haaško tužilaštvo u procesu protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, kazao je u razgovoru za Jutarnji.hr da je Milošević bio lukav, ali ne i inteligentan čovjek.

Sir Nice više nije uključen u rad Haaškog tribunala, ali prati njegov rad. Istakao je kako su najzanimljivije osobe koje je upoznao u procesu suđenja bili svjedoci žrtve nasilja.

"Način na koji su svjedoci žrtve strašnog nasilja govorili tokom suđenja bio je poslovan i u mnogočemu nam je olakšavao posao. Zaista, kada su govorili o strahotama koje su proživjeli, bili su puni dostojanstva", prisjetio se Nice.

Za Miloševića tvrdi da nije bio posebno zanimljiva osoba.

"Ni po čemu mi se nije činio karizmatičnim. Možda je bio lukav, ali ne i inteligentan. Zapravo je bio prilično dosadna osoba. Ali, treba imati na umu da je Milošević uvijek imao tu svojevrsnu masku kad je riječ o izrazu lica, tako da ne mogu biti siguran. Činjenica je da neki sistemi omogućavaju takvim običnim ljudima da rastu", istakao je bivši tužilac Haaškog Tribunala

Advokat je u razgovoru za Jutarnji.hr kazao i to da, za razliku od mnogih svojih kolega, ne uživa u činjenici da po svaku cijenu vidi optuženog kažnjenog u zatvoru. Istakao je kako uvijek treba pokušati shvatiti okolnosti u kojima se zločin dogodio.

"Historija je pokazala da je malo onih koji u određenim okolnostima ne bi reagirali na način na koji nikada ranije ne bi pomislili da bi mogli reagirati", kazao je Nice.

Sir Geoffrey Nice je kao tužilac Slobodana Miloševića u Haaškom sudu često je komentarisao ratne događaje na našim prostorima, govorio o procesu suđenja u Tribunalu i razilaženju u razmišljanjima s Carlom Del Ponte.

Navodno, bio je u čestom sukobu sa Del Ponte, a razmišljao je da zbog nje napusti Tribunal, zaključivši da neprestana umiješanost njenih ljudi od povjerenja, svojevrsnih špijuna, ometa njegov rad i sam proces suđenja.

No, prije četiri godine i napustio je Tribunal i vratio se u London, te svoju involviranostu događaje na prostoru bivše Jugoslavije pokušava ostaviti iza sebe.