Veliki skok Berlusconija
0

Milo Đukanović najbogatiji političar na Balkanu

SRNA
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Prema popisu koji su objavili britanski listovi "The Independent" i "Daily express", italijanski premijer Silvio Berlusconi peti je najbogatiji šef države, dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović sa "deset miliona funti" najbogatiji na Balkanu i 20. u svijetu.

"The Independent" navodi da porijeklo bogatstva crnogorskog premijera ostaje misterija, napominjući da on negira učešće u unosnom švercu cigareta.

Na vrhu liste je  82-godišnji tajlandski kralj Bhumibol, a slijede predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata  Khalifa bin Zayed al Nahyan i saudijski kralj Abdullah, koji trenutno gradi grad nazvan  "King Abdullah economic city". 

Na popisu bogatih je 12 kraljica, kraljeva, sultana i emira, a od neokrunjenih glava najviše se "popeo" Berlusconi. Slijedi udovac Benazir Buto, pakistanski predsjednik Asif ali Zardari, koji je zbog optužbi za korupciju dobio nadimak "gospodin 10 posto".

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera stekao je bogatstvo prije ulaska u politiku - a poznat je po tome što je u Čile uveo kreditne kartice.

Australijski premijer Kevin Rudd  bogato se  oženio, novozelandski premijer John  Kinovac  je zaradio kao investicioni bankar, a predsjednik Južne Koreje se iz siromaštva sa 35 godina uzdigao do direktora "Hyundaija".