Magazine Forbes
0

Meksikanac Carlos Slim najbogatiji čovjek na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon 16 godina, jedan Amerikanac je zbačen sa vrhe liste najbogatijih ljudi na svijetu. Meksikanac Carlos Slim, vlasnik velikog telekom operatera u Meksiku, proglašen je od strane magazina Forbes za najbogatijeg čovjeka svijeta na listi milijardera, prvi put nakon 1994.godine, prenosi BBC.

Bogatstvo gdina Slima se popelo na 53,5 milijardi dolara, i to prošlogodišnjom zaradom od 18,5 milijardi.

Ovim je prešao vrijednost bogatstva Amerikanca Billa Gatesa koji je sa 53 milijarde dolara na drugom mjestu, dok je, također, Amerikanac Warren Buffet na trećem mjestu sa 43 milijarde dolara.

U 2009.godini čak 332 imena su otišla sa liste milijardera nakon teške godine za ekonomiju, ali se ukupan broj milijardera popeo sa 793 na 1.011, objavio je Forbes.

Najviše je prošle godine zaradio brazilski tajkun Eike Batista, koji se popeo među deset najbogatijih. On je prošle godine uvećao svoje bogatstvo sa 19,5 na 27 milijardi dolara.

Prema Forbesu, najmlađi milijarder je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg čije bogatstvo vrijedi 4 milijarde dolara.

Poboljšanje ekonomskih prilika u ovoj godini je značilo da je 55 zemalja sada na Forbesovoj listi, na kojoj su po prvi put Pakisstan i Finska sa svojim prvim milijarderima.

Jaz između Evrope i Azije se smanjio. Tako je Azija na Forbesovoj listi doprinijela sa 234 milijardera u poređenju sa 248 evropskih.

U 2010. najviše milijardera živi u New Yorku, njih 60, u Moskvi ih ima 50, dok je London na trećem mjestu sa 32 milijardera.