Corriere della Sera
0

Berlusconi i dalje najbogatiji italijanski političar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Milijarder i italijanski premijer Silvio Berlusconi zaradio je prošle godine 23 miliona eura, što je povećanje od čak 64,3 posto u odnosu na zaradu u 2008., čime je zadržao poziciju najbogatijeg političara te zemlje, objavio je u ponedjeljak talijanski list Corriere della Sera.

U izvještaju o prihodima italijanskih političara, koji je objavio list, također se navode podaci o Berlusconijevim nekretninama, uključujući i jednu zgradu u izgradnji na karipskom otoku Antigua, prenijele su agencije.

Ovaj medijski tajkun je na listi najbogatijih ljudi svijeta, koju je sastavio američki magazin Forbes, prošle sedmice svrstan na 74. mjesto, što je za nekoliko mjesta niže u usporedbi s prošlogodišnjim rangiranjem, bez obzira na veliki rast njegova neto bogatstva - sa 6,5 na devet milijardi dolara (6,6 milijardi eura) u 2009.

Berlusconi, nekada najbogatiji Italijan, sada je, prema Forbesu, treći po bogatstvu u Italiji. Ispred njega su Michele Ferrero, vlasnik konditorske kompanije Ferrero i izumitelj najprodavanije kremaste čokoladne poslastice na svijetu Nutella i Leonardo del Vecchio, osnivač kompanije Luxottica, poznat i kao "kralj naočala".

Među poslovima koje kontrolira Berlusconijeva holding kompanija Fininvest nalazi se najveća talijanska privatna televizijske grupacija Mediaset, izdavačka kuća Mondadori i grupacija za pružanje financijskih usluga Mediolanum.

Mediaset također kontrolira talijanski nogometni klub Milan i list Il Giornale.