Svijet
8

Militanti koriste kruzere da stignu u ratne zone na Bliskom istoku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema podacima Interpola, militanti koji žele stići u ratne zone na Bliskom istoku koriste kruzere.

Interpol je saopćio da su osobe koje su se željele pridružiti militantima u Iraku i Siriji na svojim putovanjima koristile kruzere. Interpol smatra da bi se provjere listi putnika na aerodromima trebale početi primijenjivati i na kruzerima prije nego ovaj problem postane još veći. Podaci o tačnom broju militanata koji su koristili nisu otkriveni.

Turska je jedna od zemalja u koju militanti dolaze kruzerima, a tamošnje vlasti su deportovale stotine stranih militanata u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što su ih zadržali na aerodromima i autobuskim stanicama.

Direktor Interpola za protivterorizam Pierre St Hiilaire je rekao da militanti koriste alternativne vrste prevoza kako ne bi bili otkriveni. Kruzere su počeli koristiti u proteklih nekoliko mjeseci.

UN je saopćio da se na strani IDIL-a bori oko 15.000 stranih militanata, koji su došli iz više od 80 različitih zemalja.

St Hilaire je rekao da se ovo može spriječiti boljom i bržom razmjenom informacija između sigurnosnih agencija u regiji.