{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce

12.10.2012. u 13:14
58
134
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce
58
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce
U nastojanju da skrene pažnju javnosti na problem djevojčica koje su prisiljene da se udaju još u djetinjstvu, fotoreporterka Stephanie Sinclair se udružila sa National Geographicom i napravila seriju uznemirujućih fotografija.
Iako je stupanje djece u brak zakonom zabranjeno u mnogim zemljama, procjenjuje se da je 51 milion djevojčica mlađih od 18 godina trenutno u braku. Samo u Afganistanu 57 posto maloljetnica se uda prije 16. godine.

Različiti su faktori koji prisile roditelje da udaju svoje kćerke u ranoj dobi, od pritiska lokalne zajednice do ekonomskih razloga. U siromašnim zemljama nije neobično da roditelji u zamjenu za isplaćivanje dugova nude svoje kćerke.

U Indiji se djevojčice udaju za dječake koji su samo nekoliko godina stariji, no u više od 50 drugih zemalja mladoženja može biti stariji i nekoliko decenija. Čak nije neuobičajeno da muškarci kidnapuju djevojčice i siluju ih prije nego što ih vjenčaju.


Stephanie Sinclair od 2003. godine putuje u zemlje kao što su Nepal i Yemen kako bi dokumentovala vjenčanja djevojčica i njihovu transformaciju u mlade majke u nadi da će skrenuti pažnju na njihov nagli prekid djetinjstva i prisilno stupanje u brak s muškarcima koji su dovoljno stari da im budu očevi.

Ghulam, 11-godišnja mladenka iz Afganistana, koja je u braku od 2005. godine, bila je primorana na napusti školu i odrekne se svog sna da jednog dana postane učiteljica. U takvim slučajevima, one su potpuno ovisne o svojim muževima i njihovoj rodbini, koji ih nerijetko zlostavljaju i primoravaju da žive u siromaštvu.

Kada se udaju, od većine djevojčica se očekuje da odmah zatrudne, što često rezultira smrću i djeteta i majke. Njihovo tijelo nije dovoljno razvijeno da bi iznijelo trudnoću.


Ljekari tvrde da su medicinske posljedice ranog stupanja u seksualne odnose višestruke, poput napuknuća vaginalnih zidova i unutrašnjeg krvarenja koji mogu dovesti do doživotne inkontinencije. Procjenjuje se da će se u idućih 10 godina 100 miliona djevojaka udati prije nego što navrše 18 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: