{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce

12.10.2012. u 13:14
58
134
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce
58
Milioni djevojčica se svake godine udaju za sredovječne muškarce
U nastojanju da skrene pažnju javnosti na problem djevojčica koje su prisiljene da se udaju još u djetinjstvu, fotoreporterka Stephanie Sinclair se udružila sa National Geographicom i napravila seriju uznemirujućih fotografija.
Iako je stupanje djece u brak zakonom zabranjeno u mnogim zemljama, procjenjuje se da je 51 milion djevojčica mlađih od 18 godina trenutno u braku. Samo u Afganistanu 57 posto maloljetnica se uda prije 16. godine.

Različiti su faktori koji prisile roditelje da udaju svoje kćerke u ranoj dobi, od pritiska lokalne zajednice do ekonomskih razloga. U siromašnim zemljama nije neobično da roditelji u zamjenu za isplaćivanje dugova nude svoje kćerke.

U Indiji se djevojčice udaju za dječake koji su samo nekoliko godina stariji, no u više od 50 drugih zemalja mladoženja može biti stariji i nekoliko decenija. Čak nije neuobičajeno da muškarci kidnapuju djevojčice i siluju ih prije nego što ih vjenčaju.


Stephanie Sinclair od 2003. godine putuje u zemlje kao što su Nepal i Yemen kako bi dokumentovala vjenčanja djevojčica i njihovu transformaciju u mlade majke u nadi da će skrenuti pažnju na njihov nagli prekid djetinjstva i prisilno stupanje u brak s muškarcima koji su dovoljno stari da im budu očevi.

Ghulam, 11-godišnja mladenka iz Afganistana, koja je u braku od 2005. godine, bila je primorana na napusti školu i odrekne se svog sna da jednog dana postane učiteljica. U takvim slučajevima, one su potpuno ovisne o svojim muževima i njihovoj rodbini, koji ih nerijetko zlostavljaju i primoravaju da žive u siromaštvu.

Kada se udaju, od većine djevojčica se očekuje da odmah zatrudne, što često rezultira smrću i djeteta i majke. Njihovo tijelo nije dovoljno razvijeno da bi iznijelo trudnoću.


Ljekari tvrde da su medicinske posljedice ranog stupanja u seksualne odnose višestruke, poput napuknuća vaginalnih zidova i unutrašnjeg krvarenja koji mogu dovesti do doživotne inkontinencije. Procjenjuje se da će se u idućih 10 godina 100 miliona djevojaka udati prije nego što navrše 18 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: