Podaci su jasni
96

Mijenja li se Amerika kakvu danas poznajemo: Svaki peti stanovnik ne govori engleski jezik

S. G.
"Pravih" Amerikanaca je sve manje (Foto: EPA-EFE)
"Pravih" Amerikanaca je sve manje (Foto: EPA-EFE)
Broj građana Sjedinjenih Američkih Država koji kod svoje kuće govore jezik koji nije engleski skoro se utrostručio između 1980. i 2019. godine. Podaci su to Biroa za popis stanovništva najmoćnije države na planeti.

Danas skoro 68 miliona ljudi nastanjenih u SAD, odnosno skoro svaki peti građanin Amerike kod kuće govori nekim jezikom koji nije engleski. Primjera radi, 1980. godine taj broj bio tek 23 miliona.

"To nam govori da je Amerika raznolika zemlja. Dobro je što se ne govori samo engleski jer ovdje ima mnogo doseljenika", kaže Dina Aride, majka troje odrasle djece iz Kalifornije koja kod kuće govori i arapski jezik.

Arapski je jedan od pet najviše korištenih jezika u SAD. Aride, koja govori uglavnom engleski sa svojom djecom, kaže da pokušava da ih nauči da bar malo govore i arapski.

Španski je daleko najpopularniji drugi jezik u Sjedinjenim Američkim Državama i govori ga više od 41 milion ljudi, 12 puta više od ostalih najčešće korišćenih drugih jezika u američkim porodicama.

Hispanoamerikanci su najveća manjinska grupa u SAD, ali više od polovine, njih 55 posto, rođeno je u Sjedinjenim Državama. Ostali jezici koji spadaju u grupu najzastupljenijih u SAD su kineski, filipinski i vijetnamski.