Potpisan sporazum s pobunjenicima
0

Mianmar: Prekid vatre nakon 62 godine etničkog sukoba

FENA
Vlada Mianmara potpisala je u četvrtak sporazum o prekidu vatre s pobunjenicima iz plemena Kareni u nastojanju da se okonča jedna od najdugotrajnijih pobuna u svijetu, ali i riješe sukobi sa svim separatistički nastrojenim etničkim grupama u toj zemlji.

Vlada i delegacija od 19 članova Nacionalne unije Karena (KNU) saglasili su se, u principu, o 11 tačaka i potpisali dva sporazuma kako bi se okončala neprijateljstva između vojske i Nacionalne oslobodilačke armije Karena (KNLA) i započeo dijalog o političkom rješenju 62 godine dugog sukoba.

Potpisani sporazum o prekidu vatre mogao bi biti mali korak ka ukidanju sankcija Mianmaru od SAD-a i EU, koje su sklapanje mira s raznim etničkim grupama u zemlji postavile kao uslov za za ukidanje embarga.

Mirovni razgovori su vođeni šest puta od 1949. godine u tadašnjoj Burmi između vlasti i više plemena, ali nikada nije postignut sporazum.

Zamjenik vođe delegacije KNU, Sav David Htav, rekao je da je klima promjena u Mianmaru pod novom reforistički nastrojenom vladom učinila dijalog neizbježnim.

"Mi nikada nismo imali toliko povjerenja u naše razgovore. Zbog promjenama koje se dešavaju svuda, mirovni razgovori su sada neizbježni i to je nešto kroz šta moramo da prođemo bez neuspjeha", rekao je on Reutersu.

Preko svog vojnog krila KNLA, Kareni su se borili za dobijanje veće autonomije u tadašnjoj Burmi, još od 1949. godinu dana nakon što je zemlja dobila nezavisnost od Velike Britanije.

Sav David Htav u četvrtak je pohvalio vladine mirovne razgovore kao "poštene i iskrene".

Osim ukidanja sankcija postizanje mira s Karenima je bitno i za ekonomske interese Mianmara.

Ukoliko konflikt ne bude riješen to bi predstavljalo sigurnosnu smetnju i opasnost koje bi mogle da spriječe planiranu izgradnju specijalne industrijske zone Davei, vrijednu 50 milijardi dolara, koja će, kada bude završena, biti najveći industrijski kompleks u jugoistočnoj Aziji i glavni izvor prihoda te osiromašene zemlje.

Ranije ofanzive vladinih trupa natjerale su stotine hiljada Karena da napuste svoja sela i mnogi su potražili utočište u logorima u susjednom Tajlandu, koji se godinama bori s poplavom izbjeglica iz raznih plemana u Mianmaru.

Prema sporazumu postignutom u Pa-anu u istočnoj državi Kajin, biće preduzeti koraci da se svi raseljeni vrate i rehabilituju. Armiji će biti dopušteno da bude samo u određenim oblastima, mine će biti uklonjene, a biće uvedeni i oficiri za vezu kako bi se olakšao dijalog.

Ovi razgovori su bili posljednji u seriji dijaloga između novih vlasti i pobunjenika raznih plemena duž granica Mianmara s Tajlandom i Kinom.

Sporazum je postignut s Državnom armijom Šana, ali početni razgovori s Armijom za slobodu Kaćina su stalno odgađani zbog neprekidnih borbi, iako je predsjednik Mianmara prošlog mjeseca naredio vojsci da prekine operacije.

Pobunjenici gaje duboko nepovjerenje prema vladi Tein Seina, u kojoj su i neki generali iz stare vojne hunte, ali oni vjeruju u viziju koju ima dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi o federalizaciji republike Mianmar, planu koji je podržavao i njen pokojni otac.