Svijet
0

Stranka Nobelovke Suu Kyi ponovo na izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna mianmarska opoziciona stranka predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi objavila je u petak da će sudjelovati na sljedećim izborima.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) bojkotirala je opće izbore prošle godine, na kojima je vojna hunta zamijenjena povojnom civilnom vladom.

"Jednoglasno smo odlučili da će se Nacionalna liga za demokratiju (NLD) registrirati u skladu s novim zakonom te ćemo sudjelovati na sljedećim izborima", saopćila je stranka nakon sastanka središnjeg odbora.

Datum djelomičnih izbora za popunu mjesta u mianmarskom parlamentu još nije objavljen, ali se očekuje da bi oni mogli biti do kraja godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je stranku da prijavi kandidate u "svim okruzima", ne navodeći hoće li i sama u njima sudjelovati.

"Ako mislim da trebam sudjelovati na izborima, to ću napraviti", izjavila je u govoru pred stotinu članova okupljenih u sjedištu NLD-a u Yangonu. "Neke osobe brine činjenica da bi mi sudjelovanje moglo naštetiti dostojanstvu. Iskreno, ako se bavite politikom, ne smijete misliti na dostojanstvo", dodala je ona.

Prema izvorima unutar stranke, Suu Kyi bi se mogla kandidirati u predgrađu Yangona.

NLD je uvjerljivom većinom pobijedio na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta odbila predati vlast i u sljedećih 20 godina sistematski je gušila rad stranke, a mnogi njezini čelnici, uključujući Suu Kyi završili su po zatvorima. Na koncu je stranka stavljena izvan zakona.

Odluka NLD-a još je jedan znak popuštanja pritiska nove vlade i početaka demokratizacije zemlje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton će u decembru posjetiti Mianmar, što će nakon 50 godina biti prva posjeta jednog šefa američke diplomatije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je u petak američki predsjednik Barack Obama i rekao da je u njoj ostvaren "tračak napretka".