Svijet
0

Clinton prvi američki državni sekretar u Mianmaru u 50 godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna sekretarka Hillary Clinton posjetit će sljedećeg mjeseca Minamar, označavajući zatopljavanje diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i te države jugoistočne Azije čiji vojni režim izaziva ogorčenje Zapada.

Dvodnevni posjet, koji počinje 1. decembra, označit će prvi posjet američkog državnog sekretara toj zemlji u posljednjih 50 godina.

Predsjednik Barack Obama u petak je najavio posjet Clinton Mianmaru, nedugo nakon početka susreta sa čelnicima Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), posvećenog regionalnoj sigurnosti i pomoći u slučaju katastrofa. Obama je prvi američki predsjednik koji će sudjelovati na samitu ASEAN-a, čije je predsjedavanje nedavno dodijeljeno Mianmaru. Glavni sastanci na samitu bit će održani u subotu.

Vojni vlastrodršci u Mianmaru, koji su na vlasti od udara 1962., vodili su oštru protudemokratsku politiku, vršeći represiju prema oporbenim čelnicima, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, koja je u kućnom pritvoru već godinama. No, ona je oslobođena prošle godine, a stotine drugih političkih zatvorenika su pušteni od tada, sugerirajući da Mianmar signalizira otvaranje prema Zapadu.

Na nagovor SAD-a, burmanski predsjednik Thein Sein nedavno je započeo pregovore s Nacionalnom ligom za demokraciju, čija je čelnica Suu Kyi. Njezina je stranka u petak odlučila ponovno se uključiti u politiku i registrirati se za buduće izbore, s obzirom na otvaranje koje su pokazali čelnici vojnoga režima.