Svijet
13

Mia Love će biti prva crnkinja u historiji američkog Kongresa

Klix.ba
Mia Love
Mia Love
Mia Love, kćerka imigranata sa Haitija, prva je žena crnkinja u historiji američkog Kongresa. Izabrana je direktno na izborima koji su nedavno održani u SAD-u i pripada republičkoj stranci LDS.

"Večeras ste ispisali historiju. Mnogi skeptici bi rekli da Utah nikada neće izabrati crnkinju republikanku iz LDS-a u Kongres. Ne samo da smo to uradili, već smo bili prvi koji su to uradili", rekla je Love svojim pristalicama.

Tridesetosmogodišnja Love bit će prva žena porijeklom s Haitija koja će obavljati službu u Capitalu. Ima muža Jasona i troje djece: Alessu (14), Abigail (11) i Peytona (7).

Kada se prijavila 2012. godine osvojila je samo 708 glasova, no nije se predala i svoj uzor pronašla u Davidu i Golijatu.

"Volim priču o Davidu i Golijatu jer se u njoj David se suprotstavlja Golijatu, što je izgledalo kao nemoguć izazov. Takav tip samopouzdanja moramo imati kada se suočimo s Golijatom koji je naš dug, nekontrolisanim trošenjem, Obama-zdravstvom i Godzillom koju nazivamo saveznom vladom", poručila je Love u jednoj do debata sa demokratskim protivnikom Dougom Owensom.

Kazala je kako zna da je noćna mora za Demokratsku partiju i da zna da je ne žele tu, no da će im se pridružiti.

"Osjećam se udobno u svojoj koži. Moji roditelji su mi uvijek govorili da, ako želim biti jednaka s drugima, moram se isto ponašati kao i ostali", rekla je Love.

Njeni roditelji izbjegli su sa Hatiija tokom ratnih dešavanja 1974. godine u Brooklyn. Imali su samo 10 dolara. Mia je rođena sljedeće godine.

Cijeli život posvećena je vjeri i radila je za mormonsku crkvu. Politikom se počela baviti kada se udala.