Razgovor o dužničkoj krizi
0

Merkel sljedeće nedjelje domaćin evropskim liderima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel sljedeće nedjelje biće domaćin liderima Portugala, Švedske i Austrije, na neformalnim razgovorima o dužničkoj krizi u eurozoni i fiskalnoj integraciji, saopćio je u petak njen porparol Steffen Seibert.

On je na pres-konferenciji rekao da će Merkel u četvrtak poželeti dobrodošlicu liderima u dvorcu sjeverno od Berlina, prenosi AFP.

"U središtu neformalnih razgovora tokom radne večere biće pitanja koja se tiču budućnosti ekonomske i monetarne unije", rekao je Seibert.

Dodao je da će se na dnevnom redu naći i nastojanja Grčke da se izbori sa svojom teškom dužničkom krizom, kao i planovi za ključni samit Evropske unije u martu, ističući da će Merkel održati nekoliko takvih sastanaka u narednih nekoliko nedjelja.

"To okupljanje 'odražava raznolikost Evropske unije' s njenim različitim tačkama gledišta", rekao je Seibert.

Švedska nije članica 17-člane eurozone dok Portugal, koji koristi jedinstvenu valutu, pripada krizom razorenoj periferiji i oslanja se na pakete za spasavanje kako bi se izborila s visokim dugom.

Austrija, jedna od šest članica eurozone s vrhunskim kreditnim rejtingom "AAA", koji podrazumjeva i niske troškove pozajmljivanja, u više navrata je podržala Njemačku, u njenom stavu da su za rješavanje dužničke krize potrebe mjere štednje.

Lideri Evropske unije će na samitu 29. januara razgovarati o fiskalnom sporazumu kako bi on mogao da bude usvojen na sastanku u martu.