Sastanak u Berlinu
0

Sarkozy i Merkel razgovaraju o izlasku iz krize

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Predsjednik Francuske Nikolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se danas u Berlinu kako bi razmotrili mjere za pooštravanje budžetske discipline u Evropskoj uniji (EU).

Lideri dvije najveće ekonomije zone eura žele da konkretiziraju plan zacrtan na decembarskom samitu EU, kada su sve zemlje bloka, osim Velike Britanije, pristale na izmjene Lisabonskog sporazuma, svojevrsnog ustava Unije radi tješnje budžetske integracije.

Koaliciona vlada konzervativnog premijera Davida Camerona se protivi "fiskalnom dogovoru" pošto smatra da bilo kakva revizija Lisabonskog ugovora može da naruši suverenitet Velike Britanije.

Merkel i Sarkozy će imati prvi mjesečni sastanak u "četiri oka" u godini koja će izvjesno biti burna, ocijenila je francuska novinska agencija AFP.

Sarkozy, koga u 2012. očekuje krajnje neizvjesna bitka za ponovni izbor na mjesto predsjednika Francuske, izjavio je da će njegova administracija, ukoliko je potrebno, i sama primijeniti porez kako bi dala primjer drugima u Evropi.

"Nećemo čekati da se drugi dogovaraju oko donošenja ovog poreza, jer mi u njega vjerujemo,” kazao je Sarkozy u petak u Parizu poslije razgovora s novim italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Monti je zatražio od Francuske da ne primijeni porez sama, kao što se i Merkel protivi Sarkozijevom stavu jer još uvijek nastoji da osigura saglasnosti svih članica EU.

Za jedinstvenu primjenu ovog poreza u EU potrebna je saglasnosti svih 27 članica Unije.

Očekuje se da će na današnjem sastanku biti riječi i o Mađarskoj, članici EU sa kojom su zvaničnici Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) i EU prošlog mjeseca prekinuli pregovora o eventualnoj novoj kreditnoj liniji.

Poslije Sarkozya u Berlin će u srijedu doći i premijer Monti.

Sarkozy je također najavio da će zajedno sa Merkel posjetiti Italiju 20. januara.

Ministri finansija EU sastat će se 23. januara, sedmicu dana pre samita llidera država-članica Unije, kako bi došli do preciznog rješenja za krizu koja prijeti kolapsom zajedničke evropske valute deceniju poslije njenog uvođenja.