Merkelova i Sarkozy opet razgovaraju o krizi

S
SRNA
5.12.2011. u 08:35
0
3
Merkelova i Sarkozy opet razgovaraju o krizi
0
Merkelova i Sarkozy opet razgovaraju o krizi Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se danas u Parizu pod pritiskom da približe stavove o centralizaciji kontrole nad budžetima članica evrozone, radi rješavanja krize koja ugrožava evropsku monetarnu uniju.
Dvoje lidera predstavili su prošle sedmice svoje stavove o jačanju fiskalne integracije, a sada treba da prevaziđu preostala neslaganja, kako bi predstavili prijedloge ostalim liderima EU na samitu za četiri dana.

Očekuje se da će Merkelova i Sarkozy usaglasiti prijedloge o jačanju budžetske discipline u evrozoni kroz izmjenu osnovnog sporazuma EU.

Finansijska tržišta stabilizovala su se prošle sedmice, nakon što su centrane banke preduzele akciju i dale dodatna sredstva evropskim bankama, u iščekivanju franko-njemačkog krovnog plana.

Merkelova se zalaže da evropske države predaju kontrolu nad svojim budžetima tijelu EU sa pravom veta, za šta je neophodna izmjena sporazuma o EU, dok Francuska podržava ideju da države imaju kontrolu nad uvođenjem sankcija zemljama koje prekrše pravila.

Vlada u Berlinu naklonjena je jačanju federalnog sistema EU, poslije skupih isplata prezaduženim državama, dok je Sarkozy u Francuskoj izložen optužbama da je spreman da preda državni suverenitet zvaničnicima EU koji nisu birani na izborima.

Njemački kancelar i francuski predsjednik sarađivali su toliko blisko u posljednjih nekoliko sedmica da su komentatori počeli da ih nazivaju zajedničkim imenom "Merkozy".


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: