Njemačka kancelarka
0

Merkel pozvala na spašavanje eura i jačanje EU-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak na spašavanje eura koji je pod pritiskom zbog grčke krize i evropskog duga i na jačanje strukture Evropske unije.

"Ako propadne euro, neće propasti samo moneta nego i Evropa, a s njom i ideja o Evropskoj uniji", upozorila je konzervativna kancelarka u Aix-La-Chapellu (Eks La Šapel) prilikom uručivanja nagrade Karlo Veliki poljskom premijeru Donaldu Tusku.

Vlade u eurozoni su obećale da će nadzirati stabilnost eura i "mi moramo održati to obećanje", kazala je Merkel.

Kancelarka je kazala da kriza eura predstavlja "najveće iskušenje" za EU od 1990. godine i možda čak od potpisivanja osnivačkog sporazuma u Rimu 1957.

Ova kriza, kazala je Angela Merkel, treba da posluži jačanju EU-a.

"Mi imamo zajedničku monetu, ali nemamo ekonomsku i političku uniju", kazala je ona sa žaljenjem i dodala da će "sve države članice EU-a imati euro kao monetu".

Kancelarka, koja je i sama dobila nagradu Karlo Veliki 2008. godine za svoje angažiranje u korist Evrope, izrazila je nadu da će se EU usuditi također "da ima zajedničku evropsku vojsku."

Nagrada Karlo Veliki dodjeljuje se svake godine od 1950. ličnostima koje su doprinijele unapređenju evropske stvari.

Ove godine je nagrađen Donald Tusk zbog borbe protiv nacionalističkih tendencija u istočnoj Evropi i zato što je bio vatreni pristalica ratificiranja Lisabonskog ugovora.

Među bivšim dobitnicima su Jean Claude Juncker, Bill Clinton, Tony Blair, Jacques Delors i zjednički Francois Mitterand i Helmut Kohl.