{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti

F
27.9.2015. u 09:11
13
19
Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti
13
Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti
Angela Merkel (Foto: EPA)
Krajnje je vrijeme da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) reformiše, kako bi bio odraz stvarnog rasporeda snaga u svijetu, u 21. stoljeću, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Nama je poteban novi način rada, kako bi riješavali probleme - kazala je Merkel u subotu tokom uvodnog obraćanja na sastanku s kolegama iz Brazila, Indije i Japana, navodi se u izvještaju koji je novinarima dostavila njemačka delegacija.

Moramo nastaviti vrlo mudro pronaći saveznike kako bi postigli cilj - kazala je ona na samitu svjetskih lidera o globalnom razvoju, na< Generalnoj skupštini UN-a, javile su agencije.

Vijeće sigurnosti je najmoćnije tijelo UN-a, koje ima 15 članova, od kojih pet stalnih.

VS UN-a ima mogućnost da izdaje pravno obavezujuće rezolucije, izriče sankcije i odobrava vojne akcije za izvršenje svojih odluka.

Privremene članove bira Generalna skupština na dvogodišnji mandat.

Stalni članovi sa pravom veta su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, ključni saveznici iz Drugog svjetskog rata.

Njemačka, Japan, Indija i Brazil su istakli da je svijet sada drugačiji od onoga kakav je bio 1945. godine, što treba da se odrazi i na Vijeće sigurnosti.

Njemačka i Japan, koje su globalne finansijske sile i daju velike doprinose UN-u, tvrde da zaslužuju stalno članstvo u VS.

Merkel je rekla da treba stvoriti modernu radnu strukturu Vijeća sigurnosti, koja odgvora 21. stoljeću.

Cilj je da se VS proširi i da se uključe dodatni stalni i privremeni članovi. Mnoge članice UN-a decenijama neuspješno traže prihvatljivu formulu za proširenje VS, jer pet stalnih članica mogu da blokiraju takve procese.

Britanija i Francuska kažu da su podržali reformu, SAD su je oprezno podržale, a diplomate UN-a navode da su Kina i u manjoj mjeri Rusija, glavni protivnici te ideje, navode agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: