{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti

F
27.9.2015. u 09:11
13
19
Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti
13
Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti
Angela Merkel (Foto: EPA)
Krajnje je vrijeme da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) reformiše, kako bi bio odraz stvarnog rasporeda snaga u svijetu, u 21. stoljeću, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Nama je poteban novi način rada, kako bi riješavali probleme - kazala je Merkel u subotu tokom uvodnog obraćanja na sastanku s kolegama iz Brazila, Indije i Japana, navodi se u izvještaju koji je novinarima dostavila njemačka delegacija.

Moramo nastaviti vrlo mudro pronaći saveznike kako bi postigli cilj - kazala je ona na samitu svjetskih lidera o globalnom razvoju, na< Generalnoj skupštini UN-a, javile su agencije.

Vijeće sigurnosti je najmoćnije tijelo UN-a, koje ima 15 članova, od kojih pet stalnih.

VS UN-a ima mogućnost da izdaje pravno obavezujuće rezolucije, izriče sankcije i odobrava vojne akcije za izvršenje svojih odluka.

Privremene članove bira Generalna skupština na dvogodišnji mandat.

Stalni članovi sa pravom veta su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, ključni saveznici iz Drugog svjetskog rata.

Njemačka, Japan, Indija i Brazil su istakli da je svijet sada drugačiji od onoga kakav je bio 1945. godine, što treba da se odrazi i na Vijeće sigurnosti.

Njemačka i Japan, koje su globalne finansijske sile i daju velike doprinose UN-u, tvrde da zaslužuju stalno članstvo u VS.

Merkel je rekla da treba stvoriti modernu radnu strukturu Vijeća sigurnosti, koja odgvora 21. stoljeću.

Cilj je da se VS proširi i da se uključe dodatni stalni i privremeni članovi. Mnoge članice UN-a decenijama neuspješno traže prihvatljivu formulu za proširenje VS, jer pet stalnih članica mogu da blokiraju takve procese.

Britanija i Francuska kažu da su podržali reformu, SAD su je oprezno podržale, a diplomate UN-a navode da su Kina i u manjoj mjeri Rusija, glavni protivnici te ideje, navode agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: