Svijet
3

Merkel: Evropa je u situaciji koja nije dostojna Evrope

FENA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će danas centar za izbjeglice u Heidenauu u Saskoj kako bi osudila ksenofobne napade, dok je Njemačka istovremeno odbila vratiti Sirijce u zemlje kroz koje su ušli u Evropsku uniju, što je Evropska unija ocijenila kao "čin evropske solidarnosti".

Angela Merkel je osudila nasilne proteste protiv imigranata do kojih je prošlog vikenda došlo u tom centru, a ovo će biti njena prva posjeta nekom izbjegličkom centru otkako je počela evropska migracijska kriza u kojoj je Njemačka najizloženija. Berlin je u utorak najavio da neće vraćati Sirijce u zemlje kroz koje su ušli u Evropsku uniju, što je mjera koja se već dugo provodi.

Tom se gestom "priznaje činjenica da se ne može zemljama članicama smještenim na vanjskim granicama Unije prepustiti da same rješavaju" problem nevjerovatnog priliva migranata, kao što su to Grčka ili Italija, komentirala je u Briselu glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud.

"Evropa je u situaciji koja nije dostojna Evrope, to se jednostavno mora reći", rekla je Merkel pozivajući tokom razgovora s građanima na pravedniju raspodjelu prihvata izbjeglica unutar EU.

Od januara do juna ove godine u Evropsku uniju su kroz Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru i Kosovo ušle 102.000 migranata, dok je u istom razdoblju prošle godine pristiglo 8.000 izbjeglica, objavila je agencija Frontex zadužena za vanjske granice schengenskog prostora.

Prema podacima kojima raspolaže Frontex, u prvih sedam mjeseci ove godine, broj migranata na granicama Evropske unije dosegao je 340.000, u usporedbi sa 123.500 u istom razdoblju prošle godine.

Samo prošle sedmice približno je 5.300 osoba, uglavnom s područja subsaharske Afrike, spašeno u Sredozemlju u okviru nekoliko desetina operacija spašavanja koje provode talijanska mornarica i evropska misija Triton.

Tokom samita o Zapadnom Balkanu koji počinje u četvrtak u Beču, Austrija bi trebala predložiti akcijski plan u pet tačaka koji predviđa jačanje borbe protiv mreža krijumčara, "ravnopravniju" raspodjelu izbjeglica unutar EU, pojačanu saradnju sigurnosnih službi, pomoć zemljama iz kojih dolaze migranti i "strategiju azila na evropskoj ljestvici".