Svijet
4

Meksiko i dalje traga za nestala 43 studenta, provjerava se moguća masovna grobnica

Klix.ba
(Foto: EPA)
Meksičke vlasti još uvijek tragaju za 43 studenta koji su nestali nakon prošlomjesečnih protesta. Trenutno se provjerava lokacija za koju se smatra da je masovna grobnica.

Tužitelj Jesus Murillo Karam je rekao da su uhapšena četiri člana narko bande te da su dvojica pokazali mjesto moguće masovne grobnice, koja se nalazi u južnoj državi Guerrero. Izvještaji govore da je lokalna policija studente predala članovima bande. Početkom ovog mjeseca je pronađena još jedna masovna grobnica, ali tijela koja su u njoj pronađena nisu pripadala studentima.

Desetine osoba su uhapšene, a guverner Guerrera je dao ostavku.

Vlasti tragaju za gradonačelnikom grada Iguale, njegovom porodicom i šefom policije nakon što su iz ovog grada nestali studenti. Upravo su gradonačelnik i šef policije naredili policiji da predaju studente bandi. Svjedoci tvrde da su studenti prisiljeni da uđu u policijske automobile nakon što je policija pucala na autobuse u kojima su bili studenti, a tri osobe su ubijene.

Posljednja grobnica je pronađena u Cocule, koja je udaljena 17 km od mjesta gdje su studenti posljednji put viđeni. Murillo Karam je rekao da su uhapšeni članovi bande otkrili vrijedne informacije. Oni su priznali da su dobili veću grupu ljudi tokom noći 26. septembra, kada su nestali studenti. Uhapšeni su povezani s grupom koja je otela studente.

Otmica 43 studenta je šokirala Meksiko i dovela do demonstracija širom zemlje.