Svijet
1

Meksiko: Uhvaćen član narko kartela koji se dovodi u vezu s otmicom 43 studenta

Anadolija
U okviru istrage o otmici 43 studenta nestalih 26. septembra u meksičkoj pokrajini Guerreo, uhvaćena je jedna osoba koja je povezana s narko bandama.

Policijski izvori navode da je uhvaćen Felipe Rodriguez Salgado koji se prati već dugo vremena. Uhvaćen je 100 kilometara od prijestolnice, u Juitepecu na jugu zemlje.

Pretpostavlja se da je Salgado povezan s vođama narko kartela "Ujedinjeni borci" te da je umiješan u otmicu studenata.

Tužilaštvo je do sada, u okviru istrage, zatvorilo 45 osoba, među kojima se nalaze i bivši načelnik Iguale Jose Luis Abarca i njegova supruga.

Porodice studenata vjeruju da su studenti još uvijek živi.

Podsjetimo, u decembru prošle godine identifikovan je jedan student od ukupno 43 koji su nakon sukoba s policijom nestali 26. septembra u meksičkoj pokrajini Guerreo.

Građani Meksika često organizuju proteste zbog nestanka studenata, jer smatraju da vlasti ne ulažu dovoljno napora za njihov pronalazak.

U meksičkoj pokrajini Guerrero su 26. septembra 2014. održani masovni protesti studenata zbog loših uvjeta u obrazovnom sektoru, a tom prilikom je došlo do sukoba demonstranata s policijom u kojima je poginulo šest, a povrijeđeno 25 osoba.

Dan kasnije je nepoznata grupa napadača kidnapovala grupu od 43 studenta i vozilima ih udaljila u nepoznatom pravcu. U okviru istrage, trojica osumnjičenih su priznali da su ubili studente, te da su tijela bacili u rijeku u naselju Cocula, zbog čega forenzičari vrše analize tijela pronađenim u ovom području.