Svijet
0

Mexico provodi najveću potragu u historiji: U masovnim grobnicama nema tijela svih studenata

Klix.ba
Nekoliko tijela koja su pronađena u masovnoj grobnici u meksičkom gradu Iguala ne pripadaju studentima koji su nestali nakon obračuna sa policijom, rekao je guverner države.

Studenti, kojih je bilo 43, posljednji put su viđeni kako ih policija gura u kombije nakon protesta u Guerro državi 26. septembra.

"Prema rezultatima forenzičkih analiza neka od tijela ne pripadaju mladim ljudima", rekao je guverner Angel Aguirre.

Tužioci vjeruju kako je policija studente predala narko bandama koje su povezane s porodicom gradonačelnika Josea Luisa Abarce Velazqueza. On, njegova supruga i šef osiguranja otišli su nakon sukoba i više se nisu pojavili. Pokrenuta je i zvanična potraga za njima.

Aguirre je obećao napredak u istrazi tokom narednih dana.

"Nadamo se da ćemo pronaći studente žive. Ušli smo u novu fazu potrage za njima", rekao je prije nestanka.

Masovne grobnice pronađene su zahvaljujući anonimnoj dojavi. Do sada je izvađeno 28 tijela, a na njihovoj identifikaciji se još radi.

Šestero studenata ubijeno je u dva incidenta tokom protesta u Iguali koja se nalazi 200 kilometara južno od Mexico Cityja. Pretpostavlja se da su razljutili pripadnike lokalne narko bande Guerreros Unidos jer nisu platili novac koji su tražili od njih. Hiljade ljudi izašlo ne ulice Mexica tražeći od vlade da poduzme sve kako bi pronašli studente. Predsjednik Enrique Pena Nieto obećao je putem državne televizije da otkriti i kazniti počinioce koji su odgovorni za nestanak studenata.