Svijet
8

Medvedev: Rusija očekuje normalne odnose sa SAD ko god da pobijedi na izborima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija očekuje "normalne" i "produktivne" odnose sa SAD-om koji god od dva predsjednička kandidata da pobijedi na predstojećim izborima, izjavio je ruski premijer Dmitri Medvedev u intervjuu za izraelski TV kanal 2.

On se nasmijao na novinarsko pitanje da li se Rusija umiješala u te izbore i citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da "Sjedinjene Američke Države nisu banana republika", prenijeli su danas izraelski mediji.

Medvedev je ocijenio i da su SAD velika i jaka zemlja na koju se na taj način ne može utjecati.

"Nije važno ko će biti izabran, već kakvu će politiku sprovoditi", rekao je on.

Ruski premijer ocijenio je "briljantnim" predsjedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, ali je rekao da ga nikada nije sreo, dok je za Trumpovu rivalku, kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, kazao da je vrlo profesionalna i da je poznaje od vremena kada je bila američka državna sekretarka od 2009. do 2012. godine.

Osvrnuvši se na Siriju, Medvedev je za sirijskog predsjednika Bašara el Asada naveo da je jedini legitimni lider te zemlje i dodao da je izraelsko rukovodstvo više za njegovu vladu nego za podijeljenu zemlju pod rukovodstvom terorista.

"Znam ga (Asada) lično. Postoje oni koji ga vole i oni koji ga ne vole. U ovom trenutku, Asad je jedina legitimna vlast u Siriji. Svaka promjena režima mora da se desi legitimno", rekao je Medvedev i podsjetio da su mu izraelski lideri na sastancima rekli "da nisu sasvim za Asada, ali da mora postojati neko ko vlada situacijom umjesto nekontroliranog raspada zemlje na enklave kojima vladaju teroristi".

Medvedev je rekao i da terorizam na Bliskom istoku njegovoj zemlji prijeti iznutra.

"Ima više hiljada Rusa koji se bore u ime IDIL-a i drugih islamskih džihadističkih grupa. Kada se vrate, oni su iskusne ubice i teroristi. Poslije borbe u Siriji, mi ne želimo da organiziraju nešto slično (unutar Rusije)", naveo je on.

Medvedev je optužio SAD da nisu ispunile svoje obećanje u Siriji i da su zbog toga odnosi Washingtona i Moskve na vrlo niskoj tački.

On je o ruskoj inicijativi za sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa kazao da Moskva ne teži da zamijeni SAD niti bilo koga drugog kada se radi o mirovnom procesu, ali da postoje obeshrabrujući znaci u tom sukobu, što je, kako je rekao, "vrlo žalosno", prenosi Beta.