Cilj okončanje sukoba u Siriji
0

Međunarodni mirovni posrednik Lahdar Brahimi doputovao u Damask

FENA
Lahdar Brahimi
Lahdar Brahimi
Međunarodni mirovni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi u nedjelju je doputovao u Damask, otpočinjući novu misiju u pokušaju da okonča žestoke sukobe između snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika, koji razdiru tu zemlju već skoro dvije godine.

Neimenovani zvaničnici saopćili su da je posrednik UN-a i Arapske lige, koji je viđen u hotelu Sheraton u centru Damaska, doputovao u Siriju iz susjednog Libana, u posjetu koju nije ranije najavio, prenosi AFP.

  • Međunarodni izaslanik prešao je libansko-sirijsku granicu nešto iza podneva, izjavio je jedan od zvaničnika, poslije izvještaja da je Brahimi stigao na međunarodni aerodrom u Bejrutu.

Brahimi je posljednji put posjetio Siriju 19. oktobra, nakon čega je više puta dolazilo do sukoba između državnih snaga i pobunjenika na putu ka aerodromu u sirijskoj prijestonici.

Njegova posljednja posjeta trajala je pet dana, a tada se sastao sa Asadom i drugim visokim zvaničnicima povodom privremenog primirja za muslimanski praznik Kurban bajram, koje se uprkos obećanjima nije održalo.