U Siriji se situacija pogoršava
1

Ibrahimi: Političko rješenje jedini put za odlazak Assada s vlasti

Anadolija
Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige za Siriju Al-Ahdar al-Ibrahimi izjavio je da je "političko rješenje je jedino rješenje za odlazak s vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada".

Ibrahimi se sastao sa generalnim sekretarom Arapske lige Kairu kako bi razgovarali o krizi u Siriji, nakon čega su održali zajedničku konferenciju za novinare.

"U Siriji se situacija samo pogoršava. Do sada je poginulo 50.000 ljudi, četiri miliona ljudi je prognano i živi u različitim državama u izbjeglištvu, a dva miliona živi u gladi i u bijedi", rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je naglasio da, ukoliko se kriza u Siriji ne riješi, mir u cijelom svijetu će biti ugrožen, te izrazio zabrinutost da Sirija će Sirija postati nova Somalija.

"Bilo bi dobro da nije prošlo ovoliko vremena, 2011. godine bilo je puno lakše riješiti krizu u Siriji. Legitimni zahtjevi i ciljevi su poznati. Moj cilj je da idem sa potpuno političkim rješenjem. Korak koji je potrebno napraviti ka uspostavi mira je da se oružje odloži, te da se održe izbori za uspostavljanje jedne zdrave vlade. Naredne 32 godine u Siriji ne mogu proteći kao ovo dosad", istakao je Ibrahimi.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov sastao se juče sa specijalnim predstavnikom UN-a i Arapske lige za Siriju Al-Ahdarom Al-Ibrahimijem, a prošle srijede tokom boravka u Siriji, susreo se i sa predsjednikom Basharom Al-Assadom i pojedinim članovima sirijske opozicije.