Svijet
0

Lavrov: Nije potrebna rezolucija UN-a za okončanje nasilja u Siriji

FENA
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Visoki ruski diplomat odbacio je pozive specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige Lahdara Brahimija da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju s ciljem tranzicije vlasti u Siriji.

"Ako je prioritet promjena vlade, onda će još više krvi biti proliveno. Ali ako je prioritet da se spase životi onda nema potrebe za bilo kakvom rezolucijom", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju nakon sastanka s Brahimijem u Kairu.

Lavrovljeve primjedbe uslijedile su nakon što je specijalni izaslanik Lahdar Brahimi pozvao Vijeće sigurnosti da usvoji rezoluciju kojom poziva na tranziciju vlasti u Siriji. O rezoluciji su se dogovorile stalne članice Vijeća u junu.

Rezoluciju, poznatu kao Ženevski sporazum, sastavio je njegov prethodnik Kofi Annan i pozvao na formiranje prijelazne vlade u Siriji.

Brahimijevi pozivi na rezoluciju uslijedili su nakon prazničnog primirja koje nije bilo uspješno, podsjetio je CNN.

U Ženevskom sporazumu nije objašnjeno kako će prijelazna vlast biti formirana, niti je definirana uloga koju bi preuzeo predsjednik Asad, koji je pod velikim međunarodnim pritiskom da odstupi i okonča sukob koji je počeo u martu 2011. godine.

Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, više puta su blokirale pokušaje usvajanje rezolucije.

Mnogi su optužili Rusiju da podržava sirijsku vladu, ali Rusija kaže da samo želi političko rješenje za Siriju koje odredi njen narod.

Kina je u međuvremenu predstavila plan koji se sastoji od četiri tačke s ciljem okončanja sukoba.