Mirovni izaslanik UN-a upozorava
84

Sirijci proživljavaju neviđene užase i tragediju kojoj se ne nazire kraj

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sukobi u Siriji dostigli su neviđene razmjere, upozorio je mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakhadar Brahimi govoreći pred Vijećem sigurnosti.

Brahimi je kazao da se Sirija uništava "dio po dio" te da to ima velike posljedice na širu regiju, prenosi BBC.

Njegov govor uslijedio je samo nekoliko sati nakon novog masakra u gradu Alepu, gdje je pored rijeke pronađeno najmanje 71 tijelo, a većini su ruke bile vezane i imaju prostrelne rane na glavama.

Mirovni izaslanik pokušava naći rješenje sirijske krize na osnovu mirovnog plana odobrenog na međunarodnoj konferenciji u junu 2012. godine. Ujedinjene nacije procjenjuju da je u Siriji dosad ubijeno više od 60.000 ljudi.

"Dostignut je neviđen nivo užasa. Ova tragedija nema kraja", izjavio je Brahimi na sastanku 15 članova Vijeća, koji je bio zatvoren za javnost. "Ovu zemlju razbijaju pred očima svih nas. Jedino međunarodna zajednica može pomoći, a prije svih Vijeće sigurnosti".

U izjavi novinarima Brahimi je rekao da vlada i opozicione snage uništavaju zemlju te da je situacija izuzetno loša u cijeloj regiji.

"Zbog toga mislim da Vijeće sigurnosti više ne može govoriti: 'Ne slažemo se, hajdemo čekati bolja vremena'. Mislim da se odmah moraju uhvatiti u koštac s ovim problemom.

U Vijeću sigurnosti UN-a već mjesecima vladaju podijeljena mišljenja o sirijskoj krizi. SAD, Velika Britanija, Francuska i još neke zapadne sile podržale su rezoluciju kojom se uvode sankcije vladi predsjednika Bashara al-Assada, ali su Rusija i Kina na nju već tri puta uložile veto. Zvanična Moskva također je odbila podržati pozive Assadu da ode s vlasti.