Nisu saopćeni detalji
0

Brahimi se sastao s Asadom, traži prekid vatre tokom Bajrama

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Međunarodni posrednik Lahdar Brahimi, koji traži privremeni prekid vatre u sirijskom građanskom ratu, sastao se s predsjednikom Bašarom el-Asadom u Damasku u nedjelju, izvijestila je državna televizija.

Nisu saopćeni detalji razgovora. Brahimi je pozvao na prekid vatre tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, koji se treba održati krajem sedmice, kako bi se okončalo krvoproliće tokom 19-mjesečnog sukoba u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Brahimi, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, službeno je putovao po regiji u naporima da ubijedi Asadove pristaše i protivnike da podrže ideju o prekidu vatre tokom muslimanskog praznika koji počinje zalaskom sunca u četvrtak.

U subotu je razgovarao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom el-Mualemom. Ministarstvo je ove razgovore opisalo "konstruktivnim i ozbiljnim", podsjetio je Reuters.

Sirija je do sada bila suzdržana po pitanju Brahimijevog prijedloga o prekidu vatre što sugeriše da želi garanciju da pobunjenici neće započinjati paljbu ako je vojska prekine.