Danas u Turskoj
0

Međunarodni izaslanik Brahimi posjetit će sirijske izbjeglice

FENA
Međunarodni izaslanik Lakhdar Brahimi će u utorak stići u Tursku u posjetu izbjegličkom kampu u blizini granice sa Sirijom, izjavio je jedan zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova.

Brahimi, koji je u nedjelju bio u prvoj misiji u Siriji otkada je preuzeo ovu funkciju 18. septembra, susrest će se sa sirijskim izbjeglicama u kampu Altinozu, u pokrajini Hatay, izjavio je ovaj zvaničnik agenciji AFP, želeći da ostane neimenovan.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige napravio je jednu pauzu u Kairu u ponedjeljak, gdje se sastala kontaktna grupa o Siriji, koja obuhvata Egipat, Iran, Saudijsku Arabiju i Tursku, a pokušava da zaustavi krvoproliće u Siriji.

Novi izaslanik, koji je naslijedio Kofija Annana, sastao se prvi put u subotu sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom i upozorio ga da je sukob u Siriji "prijetnja za regiju i cijeli svijet".

Kofi Annan je odstupio od svoje misije jer nije mogao primijeniti prekid vatre koji je trebao da bude praćen političkim dijalogom.

Turska, koja pruža podršku misiji Brahimija i koja je već primila oko 80.000 sirijskih izbjeglica u nekoliko kampova postavljenih na jugoistoku zemlje na granici sa Sirijom, izjavila je da je spremna da primi više od 100.000 izbjeglica.

Da bi zaustavila ovaj protok i osigurala Sirijce na sopstvenom tlu, Ankara je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da stvori tampon zone pod zaštitom na sirijskoj teritoriji. Međutim ovaj poziv je ostao nezapažen.