Svijet
26

Masovni ubica Breivik tvrdi da ga norveške vlasti žele ubiti

Anadolija
Anders Breivik (Foto: EPA)
Anders Breivik (Foto: EPA)
Masovni ubica i ekstremni desničar Norvežanin Anders Breivik optužio je državu Norvešku da ga "želi ubiti" te obećao da će se za nacizam "boriti do smrti".

Breivik se početkom sedmice pojavio na ročištu u okviru sudskog postupka kojim tuži norvešku vladu zbog navodnog kršenja ljudskih prava.On je nakon skidanja lisica u sudu pozdravio nacističkim pozdravom podignutom i ispruženom desnom rukom.

"Za nacional socijalizam borio sam se 25 godina i boriću se za njega do svoje smrti", rekao je Breivik. Iako je suđenje bilo otvoreno za javnost, norveške vlasti zabranile su emitovanje ročišta na televizijama kako bi spriječili Breivika u eventualnom slanju "poruka" svojim pristalicama te iz poštovanja prema porodicama žrtava.

Breivik je 22. jula 2011. u krvavom pohodu u Oslu, ubio 77 osoba. Nakon desetomjesečnog suđenja za dvostruki napad koji je traumatizirao norvešku naciju i šokirao svijet, osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj koja može biti i produžena. Ovaj masovni ubica sada tuži državu jer ga, kako je kazao, drži u izolaciji u zatvoru što je, prema njegovom mišljenju, kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Opisujući sebe kao "uzornog zatvorenika", 37-godišnjak je rekao da ga država pokušava ubiti držeći ga u izolaciji. Zbog takvog "tretmana", kako je rekao, pati od glavobolje, apatije i nesanice.Izjavio je i kako mu se služi hladna kafa te jela podgrijana u mikrotalasnoj pećnici. Breivik je trenutno jedini zatvorenik "visoke sigurnosti" u zatvoru Skien, dva sata vožnje južno od Osla.

Na raspolaganju su mu tri zatvorske ćelije: jedna u kojoj spava, studira i gdje vježba. Ima televizor, PlayStation i kompjuter bez internet konekcije. Odobrena mu je svakodneva šetnja, a Norveška vlada nedavno je potvrdila da mu je dozvoljeno i kuhati, prati veš i objavljivati knjige.

Njegovi kontakti su pod strogom kontrolom zatvorskih službenika kako bi se obezbijedilo da ne stupi u kontakt sa desničarskim ekstremistima.