|

Breivik tužio Norvešku jer je smješten u samicu

Breivik tužio Norvešku jer je smješten u samicu
2
A
Anadolija
10.2.2016. u 07:54
59
komentara
2

dijeljenja
Breivik tužio Norvešku jer je smješten u samicu Anders Behring Breivik (Foto: EPA)
Anders Behring Breivik, koji je u norveškom zatvoru nakon što je 2011. godine ubio 77 ljudi, idućeg mjeseca će se pojaviti pred sudom kako bi potvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zbog toga što se nalazi u samici.
Breivik je inače pokrenuo pravni postupak optuživši norvešku državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u, kako je rekao, "ekstremnoj izolaciji" u zatvoru.

Njegov advokat je izjavio da je Breivik depresivan i da se osjeća osamljeno, jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim uposlenicima zatvora.

"Srž svega je taj da bi mu trebali dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa", rekao je advokat Oeystein Storrvik.

Breivik je detonirao automobil bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetnji kamp i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Njegovu tužbu norveški sud će razmatrati od 15. do 18. marta.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...