Svijet
0

Masovni štrajk koji je paralizovao Belgiju donio rezultat

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Štrajk protiv mjera štednje u Belgiji ostvario je uspjeh, rekao je portparol Konfederacije slobodnih sindikata Belgije Dirk Mertens.

"Imali smo tri štrajka, koja su organizovana na lokalnom nivou, i sada je u toku štrajk na državnom nivou, koji su organizovala tri sindikata. Mislim da je štrajk, koji je počeo jutros i koji još traje, ostvario uspjeh", rekao je Mertens agenciji Sputnjik.

Belgija je danas potpuno paralizovana štrajkom koji je prizemljio sve letove ka i iz zemlje, "zamrznuo" željezničku komunikaciju i zaustavio sav javni transport širom zemlje.

Štrajkači traže od belgijske vlade da ne povećava starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina do 2030. godine, kao i da zadrži periodično povećanje plata u skladu sa rastom troškova života, što je nova belgijska Vlada obećala prije izbora održanih ranije ove godine.

"Očekujemo da ispune obećanja koja su dali prije izbora. Oni moraju da nastave sa prilagođavanjem plata inflaciji i moraju da zadrže postojeću starosnu granicu za odlazak u penziju", rekao je Mertens.

On je naveo da je odziv odličan i da se uključila cijela zemlja, te da hiljade ljudi danas nisu pojavili na poslu.

Mertens je naglasio da, ako vlada ostane pri svojim predizbornim obećanjima, time će samo pojačati svoju poziciju u Belgiji, čime će pokazati da poštuje svoje građane.