Svijet
238

Bilans nereda u Briselu: Najmanje 50 povrijeđenih, vlada pristala na pregovore

Klix.ba
(Foto: AFP)
Mirne demonstracije u Briselu prerasle su u nerede i sukobe sa policijom usljed eskalacije nezadovoljstva zbog mjera štednje na štetu velikog broja radnika.

Nevladine organizacije i sindikati tvrde da je na ulicama glavnog grada Belgije u četvrtak protestovalo više od 120.000 građana, a policija taj broj smanjuje na oko 100.000. U neredima u centru Brisela povrijeđeno je najmanje 50 osoba, dok je njih 30 uhapšeno, a demonstranti su zapalili nekoliko desetaka automobila.

Protesti su rezultat jednomjesečne kampanje sindikata koji se protive politici vlade koja ide na ruku privatnim kompanijama, a na štetu običnih radnika kojima, između ostalog, granicu za penziju žele pomjeriti na 67 godina.

Također, protesti su rezultat ljutnje izazvane budžetskim uštedama nauštrb radnika.

Jedan od čelnika sindikata Rudy de Leeuw rekao je kako će demonstracije biti nastavljene u nadolazećim sedmicama, a 15. decembra bit će organizovani najmasovniji protesti u modernoj historiji Belgije. Plan je izazvati blokadu u svim gradovima zemlje.

Protesti u četvrtak bili su najmasovniji od kraja Drugog svjetskog rata, piše EuroNews.

Jedna od pozitivnih posljedica jučerašnjih demonstracija je pristanak belgijske vlade na pregovore sa predstavnicima sindikata.