Svijet
147

Masovni protesti u nekoliko gradova Švedske zbog napada na džamije

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade osoba u nekoliko gradova u Švedskoj danas je izašlo na proteste protiv serije napada na džamije koji su se desili tokom posljednjih nekoliko dana u toj zemlji.

Naime, nekoliko hiljada osoba danas se okupilo na protestima u tri najveća švedska grada: u Stockholmu, Gothenburgu i u Malmeu. Proteste protiv napada na džamije u Švedskoj organizovala je, putem Facebooka, grupa humanista i pobornika ljudskih prava i sloboda.

"Muslimani u Švedskoj svjedoče kako su rasizam i islamofobija porasli u ovoj zemlji. Vjerujemo da su vjerske slobode u opasnosti u Švedskoj", navodi se u saopćenju objavljenom na Facebook stranici organizatora današnjih protesta.

Na protestima su učestvovali i članova 40 različitih organizacija i grupa uključujući i Muslimansko vijeće Švedske.

Okupljeni su nosili transparente, a na jednom od njih je pisalo: "Ne diraj u džamiju."

Među učesnicima protesta nalazila se i ministrica kulture Švedske Alice Bah Kuhnke koja je tom prilikom poručila da će Švedska poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječila sve izraženiju islamofobiju u toj skandinavskoj zemlji.

Na protestima u gradu Uppsali u blizini Stockholma učestovao je i ministar lokalne uprave Ardalan Shekarabi koji je kazao da je napada na džamije napad na vjerske slobode.

Inače, švedska policija je donijela odluku da nakon nekoliko napada u blizini džamija poveća mjere sigurnosti kako bi se spriječili mogući budući napadi.

Protesti su se održali nekoliko dana nakon što su tri džamije u gradovima Eskilstuna, Eslov i Uppsala bile na meti vandala.