|

Stotine Šveđana izašlo na ulice osuđujući napad na džamije u toj zemlji

Stotine Šveđana izašlo na ulice osuđujući napad na džamije u toj zemlji
43
A
Anadolija
27.12.2014. u 12:18
18
komentara
43

dijeljenja
Stotine Šveđana izašlo na ulice osuđujući napad na džamije u toj zemlji Foto: EPA
Na stotine Šveđana tokom jučerašnjeg dana izašli su na ulice kako bi osudili napade na džamije koji su se ove sedmice desili u toj skandinavskoj zemlji.
Naime, veliki broj građana te zemlje izašao je na ulice kako bi osudili napad na džamiju u kojem je povrijeđeno pet osoba.

Grupa građana organizovala se putem Facebook stranice pod nazivom "Zajedno za Eskilstunu" kako bi osudili napade na džamiju i izrazili solidarnost sa pripadnicima muslimanske zajednice u zemlji.

"Nekoliko stotina osoba okupilo se ovdje kako bi poslali poruke prijateljstva", rekao je glasnogovornik policije Roland Lindqvist.

Premijer Švedske Stefan Lofven je posljednje napade na džamije u Švedskoj nazvao "odvratnim nasiljem".

"Nikada nećemo tolerisati ovu vrstu napada. Oni koji žele da praktikuju svoju vjeru imaju pravo da to rade", rekao je Lofven.

Inače, u četvrtak je u gradu Eskilstuna podmetnut požar u džamiji kada je povrijeđeno pet osoba od ukupno 70 vjernika koji su se nalazili u zgradi u tom momentu. Policija je saopćila da se drugi napad desio u kasnim večernjim satima četvrtak kada su razbijena stakla na džamiji.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...