Svijet
0

Marine Le Pen pred sudom zbog komentara o muslimanima

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Marine Le Pen, liderka francuskog desničarskog "Nacionalnog fronta", našla se danas pred sudom pod optužnicom za podsticanje mržnje, nakon što je uporedila muslimane koji se mole na ulicama sa nacističkim okupatorima.

Le Pen (47), koja je ostvarila seriju izbornih uspjeha poslije kampanje za ublažavanje imidža svoje partije, morala je pred sud zbog komentara koji je izrekla tokom kampanje za preuzimanje liderske pozicije u stranci od svog oca prije pet godina.

"Nisam počinila nikakvo krivično djelo", rekla je ona pri ulasku u sud u Lionu, prenio je AFP.

Ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi biti kažnjena godinom dana zatvora ili novčano iznosom do 45.000 evra.

Tužilaštvo smatra da ona treba da bude oslobođena jer se njen komentar ne odnosi na čitavu muslimansku zajednicu, nego na njen manji dio, te da i ona ima pravo na slobodu izražavanja.

Organizacija "Savjet francuskih muslimana" podnijela je prijavu, koja je rezultovala pokretanjem sudske istrage u januaru 2012. godine.

Le Pen je optužena u julu 2014. godine, nakon što joj je ukinut imunitet poslanika u Evropskom parlamentu na zahtjev francuskih vlasti.

Ona je optužena za "podsticanje diskriminacije, nasilja ili mržnje prema grupi ljudi na osnovu njihovih vjerskih ubjeđenja".