Svijet
0

Marina Berlusconi - politička nasljednica oca Silvija

SRNA
U Italiji su sve jače spekulacije da će najstarija kćerka Silvija Berlusconija, Marina, biti njegova "politička nasljednica" nakon što je Kasacioni sud prošle sedmice potvrdio presudu protiv bivšeg premijera u koje spada zatvorska kazna i zabrana bavljenja politikom.
Marina Berlusconi (Foto: AFP)
Marina Berlusconi (Foto: AFP)

Najstarija Berlusconijeva kćerka već dugo je na čelu njegove kompanije Mediaset i jedan je od njegovih najbližih saradnika. Ona je ranije često negirala vijesti o njenom ulasku u političke vode, ali se do sada nije oglašavala kada je riječ o posljednjim spekulacijama.

Politički analitičari smatraju da je mogućnost kandidature Marine realna.

"Mislim da će biti prihvaćena unutar stranke, pa i među najvatrenijim Berlusconijevim pristalicama, koji čine između sedam i osam miliona glasača. Jedino nije poznato da li je ona spremna za to, jer to je nešto što će u potpunosti promijeniti njen život", rekao je profesor političkih nauka sa rimskog Univerziteta Luiss Roberto D'Alimonte italijanskom dnevniku Sole 24 Ore.

Brojne Berlusconijeve pristalice su tokom sedmice iznijele jasnu podršku Marini, koja danas slavi 47. rođendan.

Berlusconijev prijatelj i bivši vlasnik tima Renault Formule 1, Flavio Briatore, rekao je da je Marina veoma inteligentna žena, a da je Berlusconi ime koje voli više miliona Italijana".

Poslanica iz Berlusconijeve stranke Narod slobode Daniela Santanche istakla je da će podržati Marinu na čelu partije. Berlusconijeve pristalice smatraju da je sredina septembra najbolji period da se pokrene Marinina kandidatura, jer se tada na političku scenu vraća i staro ime njegove stranke Naprijed Italija (Forza Italia).

Na listi najmoćnijih žena američkog magazin Forbes 2010. godine Marina je zauzela 48. mjesto.

Mediji navode da uprkos istaknutijoj ulozi njenog oca u političkom životu Italije, Marina se nije često pojavljivala u javnosti i veoma rijetko traži publicitet. Udata je za nekadašnjeg baletana milanske Scale i ima dvoje djece.

Berlusconi je ranije, kao nasljednika na političkoj funkciji, pominjao Angelina Alfana, ali nikada nije iskazivao realne pokazatelje da nekome želi da prepusti kontrolu.

U slučaju da ne prihvati da obavlja društveno korisne poslove, Berlusconi se, od sredine oktobra, suočava sa godinom dana kućnog pritvora, zbog presude u slučaju prevare povezane sa njegovom kompanijom Mediaset.

Apelacioni sud u Milanu tek treba da razmotri odluku o zabrani obavljanja dužnosti u javnim službama, što može trajati od jedne do tri godine.

Analitičari smatraju da bi imenovanje Marine na čelo obnovljene stranke Naprijed Italija ispunilo prazninu u političkoj snazi te partije koja je skoro potpuno zavisna od Berlusconijeve harizme.