Svijet
0

Margelov: "Gaddafi nije spreman da se povuče"

FENA
Mihail Margelov
Mihail Margelov
Moammar Gaddafi nije spreman da se povuče s položaja lidera Libijske Džamahirije, izjavio je u četvrtak predstavnik ruskog predsjednika za Afriku Mihail Margelov, dodajući da libijsko rukovodstvo insistira na hitnom prekidu vatre poslije kog će moći da se razgovara o budućnosti te sjevernoafričke zemlje.

Margelov je poslije susreta sa šefom libijske diplomatije Abdulom Atijem al-Obeidijem u Tripoliju rekao da je na njegovo direktno pitanje da li je Gaddafi spreman da odustane od političke vlasti u trenutku prekida vatre ili odmah potom, njegov sagovornik izjavio da po njegovom mišljenju "libijski lider nije spreman da to učini", prenosi Itar-Tass.

Kako je prenio Interfax, Margelov je rekao da bi libijsko rukovodstvo moglo da započne unutarlibijski dijalog na nekoj neutralnoj teritoriji, na primjer, na Malti, u Kairu ili Tunisu. U okviru dijaloga mogli bi da budu razmatrana pitanja novog ustava ili održavanje demokratskih izbora.

Predstavnik Dmitrija Medvedeva i šef vanjskopolitičkog odbora u gornjem domu ruskog parlamenta Margelov rekao je da je pozicija libijskog rukovodstva da prioritetni napori za rješavanje krize treba da pripadnu Afričkoj uniji (AU).

Po riječima Margelova, libijska strana ne isključuje mogućnost “pojave zajedničke posmatračke misije UN-a i AU-a, koja će pratiti predaju oružja i provođenje političkog dijaloga”, a “kontrola sigurnosti na teritoriji zemlje treba da preuzme civilna policija”.

Predstavnik ruskog predsjednika u Tripoliju će se sresti i s premijerom Libije Al-Bagdadijem al-Mahmudijem, a programom nije predviđen susret s liderom Džamahirije Gaddafijem.

"Tražio sam susret samo s premijerom i šefom diplomatije. Međutim, ukoliko bi pukovnik htio da me primi, imao bi šta da mu kažem", rekao je Margelov.