Medvedev o situaciji u Libiji
0

Kompromis vlasti i pobunjenika je moguć

SRNA
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je moguć kompromis između libijskih pobunjenika i vlasti, te da je pružanje podrške jednoj strani u sukobu "veoma loše" za Libiju.

"Moramo da nastavimo potragu za prilikama da se postigne mirno rješenje. Nastavićemo potragu za kompromisom između Bengazija i Tripolija, između pobunjenika i kruga Moammera Gaddafija", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rusija je ranije pozvala Gaddafija da se povuče sa vlasti, ali je istovremeno kritikovala zapadnu vojnu i diplomatsku podršku pobunjenicima.

"Počela je aktivna faza građanskog rata i različite snage podržavaju strane u sukobu. To nije dobro. Štaviše, to je veoma loše za Libiju", dodao je ruski predsjednik.

Medvedev je rekao da Rusija "radi svoj dio posla" u potrazi za mirnim rješenjem.

Njegov izaslanik za Afriku sastao se sa zvaničnicima libijske Vlade u Tripoliju i pobunjenicima u Benghaziju, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastaće se sutra sa libijskim kolegom Abdelatijem Obeidijem u Moskvi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova na "Twitteru".