Mihail Margelov
0

"Gadafi ne zaslužuje uvažavanje"

FENA
Moamer Gadafi (Foto: ITN)
Moamer Gadafi (Foto: ITN)
Libijski lider Moamer Gadafi je “prijestupnik i ne zaslužuje nikakvo uvažavanje međunarodne zajednice”, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog predsjednika za saradnju s afričkim zemljama Mihail Margelov.

“Potpuno je očigledno da budućnost Libije neće biti vezana za ličnost pukovnika Gadafija i njegove sinove - budućnost Libije bit će drugačija”, rekao je Margelov ruskom satelitskom TV kanalu na engleskom jeziku “Rusija danas” (Russia Today).

“Što prije istinski patrioti Libije u Tripoliju, u Gadafijevom okruženju, shvate da drugog izlaza iz ove užasne situacije nema i neće biti dok je Gadafi na svom mjestu - tim će uspješnije biti međunarodno posredovanje”, rekao specijalni predstavnik ruskog predsjednika.

Margelov je rekao da Rusija nije sprečavala usvajanje Rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji jer je Gadafi dao naređenje da se bombardiraju civili.

“Za nas su Bliski istok i sjeverna Afrika u bliskom susjedstvu i nama su neophodni prijateljski odnosi sa zemljama tih regija, ali kada njihovi lideri pokrenu borbu protiv vlastitog naroda, kako se desilo s Libijom, mi se ne pretvaramo da to ne vidimo”, rekao je Margelov.

On je dodao da čak i u vrijeme rješavanja političkih problema nikome ne treba biti dozvoljeno da bombardira civilno stanovništvo, kako je to učinio Gadafi u Bengaziju sredinom februara, prenio je Itar-Tass.