{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Malteški red obilježio 900 godina postojanja

S
9.2.2013. u 17:25
0
16
Malteški red obilježio 900 godina postojanja
0
Malteški red obilježio 900 godina postojanja
Foto: AFP
Malteški red obilježio je danas 900 godina postojanja šarenom procesijom na trgu Svetog Petra u Rimu i misom u bazilici.
Visoku delegaciju ovog reda tim povodom primio je papa Benedict Šesnaesti, koji je i sam član ovog nekada viteškog reda, čiji su pripadnici bili dio evropskog plemstva.

Malteški red je istovremeno rimokatolički vjerska grupa, humanitarna organizacija koja vodi kuhinje za siromašne, bolnice i službe hitne pomoći širom svijeta, suvereni entitet koji štampa vlastite pasoše i uživa diplomatske odnose sa 104 zemlje, ali ipak nema zemlju koji bi mogao zvati svojom, navodi AP. Pri Ujedinjenim nacijama ima status posmatrača.

U Rim je juče pristiglo 5.000 pripadnika Malteškog reda, a kardinal Bertone je povodom jubileja služio misu, prenijela je Vjerska informativna agencija.

"Suvereni viteški i bolnički red svetog Jovana", nazvan Malteški, jer se 1530. godine preselio na Maltu, ima međunarodni status i pravo da imenuje ambasadore i da ih akredituje pri svojoj centrali u Rimu.

Malteški red danas ima 13.500 "vitezova" i "dama", a poglavar "veliki majstor" se bira doživotno. Veliki majstor sada je Matthew Festing iz Velike Britanije.

Red ima svoju valutu scudo, koja vrijedi 0,25 eura, izdaje novčanice i poštanske marke.

Papa Pasqual Drugi priznao je red Malteških vitezova 15. februara 1113. godine. Kao monaški red osnovan je 1099. godine, da bi pomagao hodočasnicima koji su dolazili u Jerusalem na Kristov grob.

Kada su ih Arapi protjerali iz Svete zemlje, prešli su na Maltu, odakle ih je protjerao Napoleon. Mnogi su našli utočište u Rusiji, gdje su dobili zaštitu cara Pavla Prvog, sina carice Katarine, koji je postao veliki majstor reda.

Poslije Rusije, do dolaska u Rim 1869. godine, red je imao privremena sjedišta u Messini, Cataniji, Ferrari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: