{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo proglasio blaženim 63 ljudi

S
28.3.2013. u 22:21
0
Papa Franjo proglasio blaženim 63 ljudi
0
Papa Franjo proglasio blaženim 63 ljudi
Papa Franjo (Foto: AFP)
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas je, na Veliki četvrtak, proglasio "blaženima" 63 ljudi, uključujući žrtve Španskog građanskog rata, nacizma i komunizma, tako što je priznao čuda koja im se pripisuju, saopštio je Vatikan.
Najveći broj osoba koje su danas beatifikovane su, takozvani mučenici vjere ubijeni u sukobu u Španiji od 1931. do 1945. godine, a najmlađa osoba koja je proglašena "blaženom" je 14-godišnji Italijan Rolando Rivi, učenik teološke škole, koga su ubili komunisti 1945. godine, prenio je AFP.

Na listi beatifikovanih su dominikanski kaluđer Giuseppe Girotti, koji je pomagao Jevrejima, a umro je u logoru Dahau. Među "blaženim" je i Vladimir Gika, rumunski princ koji je iz pravoslavlja prešao na katoličanstvo i bio diplomata u Vatikanu.

Gika se nakon Drugog svjetskog rata vratio u Rumuniju da bi pomogao poljskim izbjeglicama, ali su ga uhapsili komunisti i pogubili.

Ovo je je prvi put da je papa Franjo to učinio otkako je preuzeo dužnost poglavara Rimokatoličke crkve prije dvije nedjelje.

Osoba se proglašava "blaženom" u procesu beatifikacije, što predstavlja treći od četiri koraka kanonizacije, tj. proglašenja osobe za sveca, a ovo je prvi put da je papa Franjo to učinio otkako je preuzeo dužnost poglavara Rimokatoličke crkve pre dve nedelje.

Papa Franjo će 12. maja tokom mise u Bazilici svetog Petra kanonizovati prve svece, sa liste koju je neposredno pre povlačenja sa mjesta poglavara Rimokatoličke crkve sastavio Benedikt XVI.

Među budućim svecima su 800 Italijana, koje su u Otrantu 1480. godine pogubile osmanske snage, jer nisu htjeli da se odreknu vjere, kao i dvije monahinje - iz Kolumbije i Meksika, koje su osnovale vjerske redove u svojim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: