Svijet
0

Vatikan se priprema da proglasi Ivana Pavla II svecem

Klix.ba
Ivan Pavao II
Ivan Pavao II
Vatikan je pripisao drugo čudo preminulom papi Ivanu Pavlu II, što je bio jedan od ključnih faktora za njegovo proglašenje svecem.

Sveta stolica tek treba otkriti o kakvom se čudu radi i gdje i kada se desilo, ali izvori iz Vatikana tvrde da će "zapanjiti svijet".

Talijanski mediji pretpostavljaju da se radi o izlječenju Kostarikanke koja oboljela od Parkinsonove bolesti, nakon čega se njena porodica počela moliti papi.

Detalji o čudu bi trebali biti saopćeni krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, navodi The Daily Telegraph.

Ivan Pavao II je beatificiran, što predstavlja prvi korak ka proglašenju svecem, u raskošnoj ceremoniji na Trgu sv. Petra u maju 2011. godine.

Drugo čudo, koje je potrebno kako bi bio proglašen svecem, navodno se desilo na dan njegove beatifikacije i priznali su ga teolozi vatikanske Kongregacije za slučajeve svetaca, koja je nadležna za proučavanje kandidata za svece. Slučajem će se sada pozabaviti kardinalska komisija, a nakon njih i papa Franjo.

Kanonizacija Ivana Pavla II mogla bi se desiti tokom jeseni, kako bi se poklopila sa 35-om godišnjicom njegovog izbora za papu.

Proces proglašenja Ivana Pavla II svecem ubrzan je još od kada se penzionisani papa Benedikt XVI odrekao tradicionalnog petogodišnjeg perioda čekanja i dozvolio istragu života i vrlina Ivana Pavla II samo nekoliko sedmica nakon njegove smrti 2005. godine.

"Kanonizacija Karola Wojtyle bit će kruna u novijoj historiji katoličanstva, povezujući posljednja tri pontifikata", izjavio je biograf Ivana Pavla II, Saverio Gaeta, za talijanski list La Stampa.