Svijet
0

Vatikan odobrio da se Ivan Pavao II proglasi svecem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vatikanska kongregacija zadužena za ispitivanje kandidata za proglašenje svetaca priznala je drugo čudo Ivana Pavla II.

Sada je još samo potreban potpis pape kako bi se odobrila kanonizacija, izvijestila je u utorak italijanska novinska agencija ANSA.

Papa Vojtila iz Poljske će vjerovatno biti kanoniziran krajem ove godine na ceremoniji koja bi se mogla održati u decembru.

Vatikanski teolozi su u junu pripisali drugo čudo Ivanu Pavlu II za koje su vatikanski izvori saopćili da će "očarati svijet".

Dugi put za proglašenje sveca se sastoji od priznavanja najmanje dva "potvrđena" čuda, dok je jedno potrebno za beatifikaciju.

Prvo čudo pape Ivana Pavla II je "posredovanje" u izliječenju francuske časne sestre Marie Simon-Pierre čiji se iznenadni oporavak od Parkinsonove bolesti nije mogao objasniti naučnim putem.

Drugo čudo se navodno desilo na isti dan kada je Ivan Pavao II bio beatificiran, šest mjeseci nakon njegove smrti, tokom raskošne ceremonije na Trgu svetog Petra kada je izliječena žena iz Kostarike.

Odobrenje Kongregacije za kauze svetaca mora biti popraćena pismenim dekretom pape Franje nakon čega će biti dozvoljena kanonizacija poljskog poglavara i bit će objavljen datum njenog održavanja.