Drugi dan izbora pape
14

Hiljade vjernika se nada bijelom dimu iz Sikstinske kapele

Klix.ba
U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu danas u 10:30 sati će se ponovo sastati 115 kardinala koji bi trebali izabrati novog papu. Ovo je drugi dan konklave, s obzirom na to da kardinali nisu uspjeli jučer izabrati nasljednika Benedicta XVI.

Crni dim koji je jučer izašao iz dimnjaka Sikstinske kapele značio je kraj prvog glasanja, ali i to da ćemo na novog papu još čekati.

Kardinali će danas imati četiri prilike da glasaju, dvije prijepodne i dvije pred kraj dana. Da bi svijet dobio novog papu potrebno je da dobije dvotrećinsku većinu.

Bijeli dim mogao bi se pojaviti sat vremena nakon prvog glasanja, ukoliko kardinali izaberu novog papu. No, ako u prvom krugu glasanja papa ne bude izabran, iz Sikstinske kapele neće izaći dim, jer će kardinali glasati ponovo. Ukoliko i drugi pokušaj bude nesupješan tada će se vidjeti crni dim, koji će ukazati na to da su se stvari vjerovatno zakomplicirale, piše CNN.

Onog trena kada papa bude izabran pojavljuje se bijeli dim u kojem su sagoreni i glasački listići.

Objava da je Vatikan, ali i svijet, dobio novog papu ne bi trebala biti dugo čekana, jer u posljednjih 100 godina najduža konklava trajala je pet dana - ona u kojoj je izabran Benedict XVI.

Hiljade vjernika okupilo se na Trgu sv. Petra kako bi pratilo konklavu i dočekalo novog papu koji će biti duhoni vođa 1,2 milijarde katoličkih vjernika širom svijeta.

Papa Benedict XVI povukao se s dužnosti 28. februara zbog zdravstvenih problema.