|

Mahmoud Abbas: Palestina se više neće pridržavati nijednog sporazuma postignutog s Izraelom

Mahmoud Abbas: Palestina se više neće pridržavati nijednog sporazuma postignutog s Izraelom
1
M. A.
26.7.2019. u 19:36
54
komentara
1

dijeljenja
Mahmoud Abbas: Palestina se više neće pridržavati nijednog sporazuma postignutog s Izraelom Foto: EPA-EFE
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kaže da se Palestinci više neće pridržavati prethodnih sporazuma s Izraelom, piše BBC. Njegova izjava uslijedila je poslije hitnog sastanka održanog nakon što je Izrael srušio palestinske zgrade za koje se smatra da su nezakonito izgrađene na rubu Jerusalema.
Sporazumi potpisani u proteklih 25 godina pokrivaju mnoge oblasti i aktivnosti, uključujući i sigurnosnu saradnju. Izrael još uvijek nije odgovorio na taj potez, a Abbas je rekao da će biti formiran odbor koji će raditi na provođenju odluke.

Napetosti između Izraela i Palestine su pojačane posljednjih dana nakon rušenja zgrada u Vadi Humusu (područje Sur Baher), za koji je izraelski Visoki sud rekao da je izgrađen previše blizu barijere na Zapadnoj obali.

U međuvremenu došlo je do međunarodne pobune zbog izraelskih akcija u kojima je 17 ljudi ostalo bez svojih domova.

"U svjetlu insistiranja okupacione vlasti, tj. Izraela, da negira sve potpisane sporazume i njihove obaveze, objavljujemo odluku da ćemo i mi prestati raditi u skladu sa sporazumima potpisanim s izraelskom stranom", reklao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

On je ranije prijetio da će poništiti prethodno postignute sporazume s Izraelom, ali to nikada nije provedeno. S druge strane, Izrael je u prošlosti upozoravao da bi ukidanje sporazuma moglo dovesti do sloma palestinske uprave.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...