Samit za mir
78

Mahmoud Abbas i riječi koje odzvanjaju Kairom: Nikada nećemo napustiti našu zemlju

V. K.
Mahmoud Abbas na samitu u Kairu (Screenshot: X)
Mahmoud Abbas na samitu u Kairu (Screenshot: X)
Brojni evropski i bliskoistočni lideri okupili su se danas u Kairu na samitu kojima iza cilj sprečavanje eskalacije krize u Izraelu i Pojasu Gaze.

Tim povodom, na samitu su se obratili brojni lideri, a jedan od onih koji je održao govor bio je i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"Evropska unija doprinosi miru, sigurnosti i zaštiti ljudskih prava. Snažno osuđujemo napade koje je izveo Hamas u Izraelu i protiv Izraelaca. Potvrđujemo pravo Izraela na samoodbranu u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom. Posvećeni smo nastavku naših napora u pružanju pomoći najugroženijim u Gazi", rekao je Michel.

Ipak, uprkos govorima koje su održali brojni lideri, najviše pažnje posvećeno je govoru predsjednika Palestinske samouprave Mahmoudu Abbasu koji je rekao kako Palestinci nikada neće napustiti svoje domove.

"Upozoravamo na opasnost od raseljavanja naših civila iz njihovih kuća ili raseljavanja sa Zapadne obale i Jerusalema. Nikada nećemo prihvatiti ovo prisilno raseljavanje i stajat ćemo uvijek na našoj zemlji", rekao je Abbas.

Također, Abbas je ponovio kako je jedino rješenje uspostavljanje dvije države.

"Rješenje su dvije države i prestanak izraelske okupacije. Nećemo otići. Nećemo otići. Nećemo otići", tri puta je ponovio Abbas na kraju svog govora.

Izraelska vojska nastavila je sa raketnim udarima na Pojas Gaze, a glasnogovornik vojske saopćio je kako se i dalje vrše pripreme za kopnenu invaziju koja je najavljena prije nekoliko dana. Prema posljednjim informacijama, desetine hiljada izraelskih vojnika raspoređeno je uz granicu sa Gazom gdje čekaju odluku vlade o početku kopnene invazije koja će značiti i ulazak trupa u područje Pojasa Gaze.