Sporno pitanje
50

Mađarska ponovo ide u kontru Briselu: Najavljeno prebacivanje ambasade u Izraelu u Jerusalem

V. K.
Viktor Orban i Benjamin Netanyahu tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban i Benjamin Netanyahu tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Kao znak približavanja odnosa između dvije države, ali i premijera Viktora Orbana i Benjamina Netanyahua, Mađarska bi narednog mjeseca trebala prebaciti sjedište ambasade u Izraelu u Jerusalem.

Prema pisanje portala The Times of Israel, Orban i Netanyahu su postigli dogovor o ovoim pitanju, a detalji su razrađeni tokom razgovora između ministra vanjskih poslova Mađarske Petra Szijjarta te šefa izraelske diplomatije Elija Cohena.

"Ovim potezom Mađarska će postati prva država članica EU koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu, što je pitanje kojem se Brisel protivi zbog spora između Izraelaca i Palestinaca", piše The Times of Israel.

Tokom poskete Izraelu 2019. godine, Viktor Orban je obećao da će uspostaviti kancelariju sa diplomatskim statusom u Jerusalemu što je i ispunjeno nekoliko mjeseci kasnije.

"Ovo je veoma uzbudljiv trenutak za nas jer je to prvo evropsko diplomatsko predstavništvo otvoreno u Jerusalemu. To je važno za trgovinu, diplomatiju. Ovo je potez koji će natjerati Evropsku uniju da promijeni stav prema Jerusalemu", rekao je tada Netanyahu.