Sputavanje kritike
5

Mađari ponovo na ulicama, Orban proteste nazvao "sekundarnim teatrom sukoba"

Klix.ba
(Foto: AFP)
U vrijeme dok se suočava sa velikim protestima u Mađarskoj i inozemstvu zbog kontroverznih novih zakona o univerzitetima i nevladinim organizacijama, mađarski premijer Viktor Orban poručuje da su protesti "sekundarni teatar sukoba" u poređenju sa njegovom borbom protiv imigracija.

Nazivajući međunarodnu politiku "teatrom sukoba", on je kazao da "migracije leže u centru tog teatra".

Zakon o visokom obrazovanju koji je po hitnom postupku prošao u parlamentu 5. aprila shvaćen je kao direktni napad na Centralnoevropski univerzitet (CEU) čiji je osnivač 1991. godine bio američki milijarder George Soros.

Ovaj zakon je pokrenuo najveću seriju protesta u Budimpešti otkako je Orban došao na vlast. Drugi zakon tiče se nevladinog sektora čije se organizacije sada moraju registrovati kao "organizacije koje finansiraju stranci". On je izazvao mnoštvo osuda međunarodnih zvaničnika.

"Sorošev univerzitet, transparentnost međunarodnih lobističkih organizacija... sve to su sekundarni teatri sukoba", kazao je u intervjuu za provladin dnevnik Magyar Idok.

Upravo je univerzitet CEU mađarska vlada smatrala neprijateljskim bastionom liberalizma, a novim zakonom bi mogao biti protjeran iz Mađarske.

Institucije izvan Evropske unije neće biti u mogućnosti da dobiju mađarske diplome bez sporazuma vlada dvije zemlje, a također će kampuse morati imati u svojoj matičnoj zemlji, što kod CEU-a nije slučaj.

Novu legislativu osudio je američki State Department čiji je glasnogovornik prošle sedmice od zvanične Budimpešte zatražio da spriječi njenu implementaciju. Orban je optužio CEU za izdavanje lažnih diploma i kršenje međunarodnih zakona.

Demonstracije koje su počele danas privukle su na hiljade ljudi koji se bune protiv pokušaja gušenja kritičke misli.