Fatalna Brigitte
244

Macron se oženio svojom 24 godine starijom učiteljicom: Bez nje ne bih bio to što jesam

Klix.ba
Kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron upoznao je svoju suprugu kada je imao 15 godina i bio je njen učenik, a nadahnuće za njegovu kandidaturu sada mnogi pripisuju upravo njoj. Ukoliko njen suprug postane predsjednik, Brigitte Macron će biti najneobičnija prva dama ikada.

Brigitte, koja je 24 godine starija od svog supruga, Macronov je vodič i učitelj od njegove 15. godine, a aktivnu ulogu je imala i u predsjedničkoj kampanji tokom koje mu je davala savjete i pomagala mu u pravljenju rasporeda.

"Emmanuel Macron ne bi mogao započeti ovu avanturu bez nje. Njeno prisustvo je za njega esencijalno", kazao je Marc Ferracci koji je bio svjedok na njihovom vjenčanju 2007. godine.

Da je tako, priznaje i Macron koji je u govoru nakon prvog kruga glasanja zahvalio svojoj 63-godišnjoj supruzi jer je uvijek tu.

"Bez nje ne bih bio ono što jesam", kazao je Macron dok su njegove pristalice uzvikivale Brigitteino ime.

Ukoliko Macron preuzme dužnost predsjednika, on i njegova supruga će se morati pobrinuti da njihova dobna razlika ne postane predmet zabave javnosti i medija. Inače, starosna razlika između Emmanuela i Brigitte je ista kao između Donalda i Melanije Trump, samo je obrnuta.

Foto: EPA
Foto: EPA

Brigitte je profesorica književnosti i latinskog, a dolazi iz buržoaske porodice Trogneux koja je poznata po fabrici čokolade u sjevernoj Francuskoj. Bila je učiteljica glume u privatnoj školi koju je pohađao Macron. Njihovo druženje polako se razvilo u romansu zbog koje se razvela od supruga s kojim ima troje djece. Iako su već godinama u braku, njihova ljubav još uvijek privlači pažnju.

"Oni nisu tipičan par i upravo to jača njihov odnos", kazao je Ferracci.

Kako bi javnosti približili svoju priči, bračni par Macron je medijima otvarao vrata svog života, a potencijalna prva dama krasila je martovsko izdanje britanskog Voguea. Macron je dva puta negirao glasine da je homoseksualac odbacivši ovakve tvrdnje šaleći se da bi mu trebao hologram da bi vodio dvostruki život. Tokom svog braka nikada se nije bojao uhvatiti u koštac s činjenicom da je učenik koji je oženio svoju učiteljicu.

"Mi nismo klasična porodica, to je neporeciva stvarnost", kazao je Macron.

Ljudi koji su blisko sarađivali s Macronom kažu da je Brigitte jedna od rijetkih osoba kojima vjeruje.

"Prisustvovala je sastancima kada je Macron bio ministar privrede. Ona je žena koja je uključena u život svog supruga", rekla je Alexis Kohler koja je radila u Macronovoj kancelariji.

Macron je obećao da će Brigitte, ukoliko on pobjedi na izborima, imati službeni status "prva za Francusku", ali neće primati platu, a to je plan koji i Brigitte podržava.

"U sve sam uključena u proteklih 20 godina. Uvijek ste iznenađeni kada pored muževa vidite njihove supruge. Vrijeme je da se stvari razvijaju u tom pravcu. To je mjesto gdje pripadamo", kazala je Brigitte novinarima tokom sastanka u Strasbourgu u oktobru.